Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad aminteşte publicului celebrarea Zilei Mondiale a Mediului care are loc în fiecare an pe data de 5 iunie şi oferă ocazia de a readuce în atenţia publicului unele reflecţii asupra protecţiei mediului înconjurător, fenomen care în ultimii ani a devenit una din priorităţile noastre la nivel mondial. Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra Mediului.
Tema propusă de UNEP pentru a sărbători anul acesta Ziua Mondială a Mediului este ,,Think. Eat. Save – Gândeşte. Mănâncă. Salvează !”, fiind o campanie de încurajare în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente.
Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Alimente şi Agricultură (FAO), în fiecare an, sunt irosite 1,3 miliarde tone de alimente (echivalentul a tot ceea ce se produce în Africa Subsahariană). În acelaşi timp, pe glob, 1 persoană din 7 se culcă seara fără să mănânce şi cca. 20.000 de copii sub 5 ani mor zilnic de foame.
În timp ce planeta se străduie să ne asigure suficiente resurse pentru cei 7 miliarde de oameni, FAO estimează că o treime din producţia mondială de alimente este risipită sau pierdută. Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producţia de alimente sunt, de asemenea pierdute. Producţia mondială de alimente ocupă 25% din terenurile locuite şi este responsabilă pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrişări şi 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare este necesar să producem şi să utilizăm acele alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi de exemplu alimentele organice care nu folosesc produse chimice în procesul de producţie. De asemenea alegerea de a cumpăra de la nivel local, produse autohtone, poate contribui la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, nemaifiind necesar transportul alimentelor în întreaga lume.
Poluarea şi supra-exploatarea resurselor naturale ne compromite propria bunăstare şi calitatea vieţii. O tranziţie spre un stil de viaţă mai durabil este crucială pentru a permite generaţiilor viitoare de a avea acces la partea lor echitabilă a resurselor. În aceste condiţii, este nevoie de un consum durabil, adică ,,de a face mai mult şi mai bine, cu mai puţin’’ prin reducerea consumului de resurse, reducerea degradării şi poluării mediului, crescând în acelaşi timp calitatea vieţii pentru toţi.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad organizează în data de 05.06.2013 la sediul instituţiei o expoziţie de desene pe teme de protecţia mediului realizată de elevii de la Palatul Copiilor Arad.
No comments so far.
Be first to leave comment below.