Când trebuie să realizezi anumite îmbinări, ca de exemplu, să construiești un gard din plasă metalică sau să repari țevi, un aparat de sudură profesionist este necesar. Dacă vrei să îți alegi cel mai bun echipament de sudură în funcție de proiectele tale și în același timp să ai în vedere și bugetul disponibil, iată care sunt cele mai importante aspecte de care ar fi bine să ții cont.
Care este rolul unui echipament de sudură?
Echipamentul de sudură este alcătuit dintr-un aparat de sudură, un generator și o serie de accesorii de tăiere-lipire a materialelor. Sudura este un proces care se realizează prin topirea materialelor, cu utilizarea curentului electric, pentru îmbinarea eficientă a unor metale. Aceste echipamente pentru sudură sunt utile atât pentru activități casnice, cât și industriale sau în ateliere auto.
Echipamentele pentru sudură vin în mai multe formate și dispun de accesorii variate pe care orice profesionist le va alege după nevoie, astfel încât să poată asigura un randament sporit al lucrării. De exemplu, în alegerea lor se ține cont de tipul de metal, de modul de procesare al acestuia, dar și de frecvența în utilizare, determinând care este cel mai bun echipament necesar și accesoriile adiacente.
Cum alegi un echipament de sudură?
Ca să alegi cel mai bun echipament de sudură profesionist este important să analizezi parametrii menționați anterior și să te asiguri că nu-ți vor lipsi aparatul de sudură, electrozii sau sârma, duzele de tăiere, cablu cu clește port-electrod, cleștele de masă și echipamentul de protecție personală care va preveni incidentele neplăcute.
Un aparat de sudură poate depăși 3000° Celsius, așa că ar trebui să iei întregul proces în serios și să nu omiți protecția. Poți alege costume termoizolante, salopetă, mască pentru sudură sau ochelari de protecție și mănuși speciale.
Alegerea echipamentului de sudură în funcție de tipul acestuia
Aparatele de sudură se pot clasifica în modele clasice, care funcționează cu electrozi (MMA) sau cu electrozi și invertor, respectiv cu electrozi și gaz (MIG/MAG), gaz inert (TIG) sau cu flacără.
De exemplu, dacă vei suda ocazional, un echipament alcătuit dintr-un aparat de sudură cu invertor va fi ideal pentru proiectele tale. Însă, dacă vei dori o sudură fină, asupra metalelor cu o grosime de sub 18 mm, aparatul de sudură cu electrozi și gaz va fi mai potrivit.
Echipamentele cu gaz inert se adresează cu precădere profesioniștilor oferind o mare varietate de asociere cu materiale diferite de lucru, în timp ce modelele cu flacără pot contribui și la decuparea metalelor.
Alegerea echipamentului de sudură în funcție de materia primă de lucru
Materia primă de lucru sau metalul cu care vei lucra va desemna de asemenea necesitatea unui anumit tip de echipament. De exemplu, suprafețele din aluminiu necesită o prelucrare mai atentă, motiv pentru care se recomandă echipamentele pe bază de gaz inert. Totodată, pentru prelucrarea eficientă a oțelului vei putea folosi un aparat de sudură clasic.
Randamentul
Randamentul echipamentului va determina calitatea procesului de sudură, cât și ușurința în realizare. Bineînțeles, un randament mai mare precum este în cazul echipamentelor cu invertor, va fi mult mai costisitor spre deosebire de modelele cu electrozi ce necesită utilizare de curent alternativ și care vor avea un consum energetic pe măsură.
Cel mai bun echipament de sudură se va dovedi a fi o investiție pe termen lung în vederea realizării unor reparații. Ca să te bucuri de o alegere corespunzătoare nu este necesar să investești o avere, ci să te asiguri că ai analizat atent aspectele enumerate mai sus și că noul echipament profesionist corespunde nevoilor tale.
No comments so far.
Be first to leave comment below.