News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

22 decembrie – Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii 22 decembrie – Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii
Please follow and like us:
Pin Share

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii este marcată în fiecare an la data de 22 decembrie. O zi a jertfei și a speranței, în care țara întreagă a strigat „Libertate!” și a aflat de la Televiziunea Română că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit.
Pe 22 decemrbie 1989, în jur de 100.000 de oameni s-au strâns în fața Comitetului Central al PCR. Imediat după ora 12.00, dictatorul a fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea CC-ului. Ulterior, el a fost prins undeva în apropiere de Târgoviște. Manifestanții au ocupat clădirea Comitetului Central și sediul TVR.
Încă de la ora 7 dimineața, străzile din Capitală au fost pline de demonstranți. Grupuri mari de muncitori de la mai toate uzinele bucureștene au plecat spre centrul orașului. Nicolae Ceauşescu a anunțat sinuciderea generalului Vasile Milea, numindu-l trădător, scrie tvrinfo.ro.
La ora 10.59, postul de radio a făcut publică instituirea, prin decret prezidenţial, a „stării de necesitate” pe întreg teritoriul României.
O oră mai tarziu, la 12.09, Elena și Nicolae Ceaușescu au fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea Comitetului Central al PCR.
În jurul prânzului, mii de demonstranți s-au strâns în curtea TVR. Mircea Dinescu și Ion Caramitru au fost printre cei care au anunțat românii că dictatura a căzut.
În Studioul 4 a apărut și Ion Iliescu, cel care avea să fie primul președinte de după Revoluție. Televiziunea a trasnsmis în direct tot ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Din studiourile ei însă s-au transmis foarte multe zvonuri, știri false.
Elena și Nicolae Ceaușescu au fost fugari timp de aproape 6 ore și jumatate.
Pe 22 decembrie 1989, la 18.35, cei doi au fost arestați de revoluționari în Târgoviște, la sediul județean de miliție.
Noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost începutul celei mai sângeroase perioade a Revoluției. A început să se tragă în mai multe locuri din Bucureşti, înregistrându-se victime în rândul militarilor care trecuseră de partea poporului, dar și în rândul civililor.
Sediul Televiziunii a fost atacat şi pentru puţin timp emisia a fost oprită.
Seara au început luptele în jurul Comitetului Central și în apropierea Televiziunii. În Revoluție și-au pierdut viața 1166 de oameni. Cei mai mulți au murit după 22 decembrie, după fuga dictatorului.
22 decembrie 1989 a fost ziua victoriei pentru revoluția anticomunistă. O zi a jertfei și a speranței. Țara întreagă a strigat „Libertate!” și a aflat de la Televiziunea Română că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit.
Prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 pentru modificarea Legii nr. 258/2002 privind declararea zilei de 22 decembrie Ziua Libertăţii României, ziua de 22 decembrie a fost declarată ”Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”, potrivit https://www.cdep.ro/.
Senatorii au adoptat la 14 iunie 2011 propunerea legislativă prin care ziua de 22 decembrie este declarată Ziua Victoriei Revoluţiei române şi a Libertăţii. Propunerea iniţiată de deputaţi şi senatori, aparţinând grupurilor parlamentare ale PDL, PSD, PNL şi minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, a fost aprobată de Senat cu 96 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi şase abţineri. Iniţiatorii au susţinut în expunerea de motive a propunerii legislative că este necesară promovarea, în mentalul colectiv, a importanţei zilei de 22 decembrie, ca dată ce a marcat începutul democraţiei în România. Senatul a fost prima Cameră legislativă sesizată în cazul acestei propuneri.
Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 are ca titlu ”Lege privind declararea zilei de 22 decembrie Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”, iar Articolul 1 are următorul cuprins: „Art. 1 – Se declară ziua de 22 decembrie Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.”. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată, potrivit https://www.cdep.ro/.
Decretul nr. 948 din 6 decembrie 2011 privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 258/2002 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 873 din 12 decembrie 2011.

webeditor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *