19 aprilie – Ziua poeziei şi a minţii creative, dar şi a usturoiului şi a rufelor întinse la uscat
Curiozitati 19 aprilie 2022 admin 0
Ziua poeziei şi a minţii creative
Ziua poeziei şi a minţii creative (#PoetryAndTheCreativeMindDay) este dedicată acelor minţi care au împins înainte societatea de-a lungul istoriei, prin inovaţie şi artă. Prin poezie şi artă în general, aceste minţi au reprezentat o provocare faţă de ceea ce era considerat posibil sau social acceptabil şi au împins societatea înainte.
Această zi reprezintă o bună oportunitate de a reciti acele poezii care te-au influenţat odinioară sau de a-ţi aşterne la rândul tău gândurile pe hârtie sau în culori, pe şevalet.
Poezia poate lua numeroase forme, de la pentametrul iambic shakespearian, până la structura rigidă a poeziei japoneze Haiku sau la rimele naive ale poeziilor şi cântecelor pentru copii. Din acest motiv, poezia reprezintă o modalitate concretă, foarte puternică, de a-ţi exprima gândurile şi emoţiile şi de a le împărtăşi cu ceilalţi.
Ziua rufelor întinse la uscat
O activitate atât de prozaică cum este întinsul rufelor pe sârmă, la uscat, împarte ziua de 19 aprilie cu poezia. Însă Ziua rufelor întinse la uscat (#HangingOutDay) se adresează celor care doresc să găsească o modalitate mai comodă şi mai eficientă de a-şi usca rufele, respectând mediul înconjurător. Astfel, prin această zi suntem încurajaţi să întindem rufele la uscat în loc să apelăm la uscătoarele pe bază de gaz sau electricitate.
Ziua usturoiului
Ziua de 19 aprilie a fost aleasă în Statele Unite să reprezinte şi ziua usturoiului (#GarlicDay) – un ingredient care dă gustul pentru numeroase preparate culinare, un antibiotic natural cu proprietăţi de conservare a hranei într-o perioadă în care nu existau frigidere şi în acelaşi timp şi un element al mitologiei şi folclorului din numeroase ţări.
Usturoiul este considerat unul dintre cele mai importante ingrediente naturale folosite în istorie de cele mai diverse societăţi şi culturi. Primele date despre usturoiul sălbatic datează de peste 5000 de ani, din Asia Centrală. Deşi în prezent usturoiul este considerat o parte semnificativă a bucătăriei mediteraneene, vechii romani nu-l foloseau, cu excepţia soldaţilor din legiunile romane care mâncau usturoi pentru a prinde curaj în faţa inamicului, după cum menţionează site-ul daysoftheyear.com. În Grecia Antică însă atleţii care participau la Olimpiadă consumau mult usturoi pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive.
Cele mai timpurii reţete culinare care folosesc usturoiul apar în Evul Mediu şi în perioada Renaşterii. Era folosit în cantităţi foarte mici pentru că era considerat un aliment ignobil, care creştea în pământ. Abia în secolul XIX calităţile culinare ale usturoiului au fost recunoscute de marii bucătari.
Usturoiul este cunoscut şi pentru proprietăţile sale magice şi medicale. Era folosit pentru a ţine la distanţă vampirii, vârcolacii şi alţi demoni dar şi pentru a reduce tensiunea arterială şi colesterolul.
Capitala mondială a usturoiului este considerat micuţul oraşul californian Gilroy, cu o populaţie de puţin peste 50.000 de locuitori, unde este organizat un festival anual al usturoiului la care au participat peste 3 milioane de persoane în ultimii 30 de ani. În acest oraş se serveşte chiar şi îngheţată cu aromă de usturoi.AGERPRES
No comments so far.
Be first to leave comment below.