Ziua Mondială SIDA, celebrată anual pe data de 1 Decembrie, reuneşte oameni din toate părţile lumii cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la fenomenul HIV/SIDA şi de a accentua solidaritatea internaţională în faţa aceastei pandemii. Ziua Mondială SIDA este un prilej pentru partenerii publici şi privaţi, angajaţi în lupta împotriva acestei boli să ridice nivelul de conştientizare şi de cunoştinţe despre statusul actual al pandemiei, precum şi o ocazie de încurajare a progreselor realizate în zona prevenirii transmiterii HIV/SIDA, a tratamentului şi a îngrijirii, atât în ţările cu rată crescută a prevalenţei cât şi în celelalte ţări din lume.
Între anii 2011-2015, tema principală a Zilei Mondială SIDA va fi „Reducerea până la zero: Zero cazuri noi de infecţie HIV; Zero cazuri de discriminare; Zero decese cauzate de SIDA.” Campania destinată Zilei Mondiale SIDA, concentrată pe sintagma „Zero decese cauzate de SIDA” sugerează, în primul rând, extinderea accesului la tratament pentru toţi cei care au nevoie de el şi în al doilea rând un îndemn adresat guvernelor de a acţiona acum. Este un îndemn la respectarea promisiunilor precum cele din Declaraţia de la Abuja şi un imbold dat guvernelor, care să atingă, cel puţin, ţintele de cheltuieli interne pentru sănătate şi HIV.
BERLIN/GENEVA, 21 Noiembrie 2011— Un nou raport al Programului Naţiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) relevă faptul că anul 2011 a fost crucial pentru răspunsul SIDA, cu progrese semnificative din punct de vedere ştiinţific, al politicilor şi ca rezultate efective. Raportul mai arată că noile cazuri de infecţie HIV şi decesele cauzate de SIDA au ajuns la cel mai mic nivel, faţă de vârful epidemiei atins în anii anteriori. Astfel, începând cu 1997, cazurile noi de infecţie HIV au fost reduse cu 21%, iar decesele a căror cauză au fost bolile asociate SIDA au scăzut cu 21% din anul 2005.
„Chiar şi în contextual actul al crizei financiare, ţările au obţinut rezultate notabile în răspunsul SIDA” a spus Michel Sidibé, Director Executiv UNAIDS. „Am observat o escaladare masivă a tratamentului HIV, care a produs un efect puternic în vieţile tuturor persoanelor care au nevoie de el”.
La sfârşitul anului 2010 existau în lume:
-
34 milioane persoane infectate HIV/SIDA în viaţă
-
2,7 milioane infecţii HIV noi în 2010
-
1,8 milioane persoane au decedat din cauza bolilor associate SIDA în 2010
Începând cu anul 1995 tratamentul a dus la evitarea a 2,5 milioane de decese
Datorită efectelor benefice ale terapiei antiretrovirale, speranţa de viaţă pentru persoanele infectate HIV este astăzi mai mare, iar numărul cazurilor de decese SIDA este în scădere. În anul 2010, la nivel global, aproximativ 34 de milioane de persoane erau infectate cu HIV iar din anul 2005 numărul deceselor cauzate de SIDA a început să o scadă de la 2,2 milioane la 1,8 milioane în 2010. Se estimează că în jur de 2,5 milioane de decese au fost evitate începând din anul 1995 în ţările cu venit mic şi mediu, datorita extinderii accesului la tratament.
S-au făcut mari progrese în prevenirea transmiterii HIV.
În cele mai multe părţi ale lumii, noile cazuri de infecţie HIV au fost reduse în mod semnificativ sau stabilizate.
Cu toate acestea, numărul cazurilor noi de infecţie HIV continuă să crească în Europa de Est şi Asia Centrală, în Oceania, Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, în timp ce în alte regiuni ale lumii acesta a rămas stabil.
Raportul UNAIDS a Zilei Mondiale SIDA 2011 subliniază faptul că pentru o reducere rapidă a numărului de cazuri noi HIV şi pentru salvarea de vieţi, o importanţă deosebită o are împărţirea responsabilităţii între actorii din domeniu.
În România s-au înregistrat până în 30 septembrie 2011 un număr total de 12.369 cazuri SIDA şi 4.843 cazuri HIV pozitiv (vezi anexa). În anul 2011 s-au înregistrat 226 cazuri HIV pozitiv, 179 cazuri noi SIDA şi au decedat datorită bolilor asociate SIDA 117 persoane.
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad a efectuat în perioada 01.08-01.11.2011 un studiu asupra comportamentelor de risc pentru infecţiile cu transmitere sexuală, cu accent pe HIV/SIDA pe un eşantion de 759 de persoane, pe două grupe de vârste 14-19 ani şi peste20 ani (elevi, cadre didactice, persoane angajate în unităţile din judeţ, personal medico-sanitar, pacienţi, deţinuţi în penitenciarul Arad şi asistaţi ai centrului de delicvenţă juvenilă a DGASPC Arad). Au fost aplicate chestionare anonime, autocompletate. După prelucrarea datelor s-au tras următoarele concluzii:
-
Adulţii cunosc prea puţin căile de transmitere a ITS inclusiv HIV/SIDA, în schimb tinerii cunosc mai puţin simptomatologia;
-
Debutul vieţii sexuale a scăzut, comparativ pe cele două grupuri;
-
Jumătate dintre tinerii sub 20 şi un sfert dintre adulţi nu au avut un partener sexual stabil, în ultimele 12 luni;
-
Utilizarea prezervativului este de rutină pentru 35% dintre tineri şi 27,8% dintre adulţi;
-
Sub 10% dintre tinerii sub 20 ani au efectuat un test HIV;
-
Alcool este consumat zilnic de 4,4% dintre tineri şi de 5,5% dintre adulţi;
-
6% dintre tineri consumă frecvent şi ocazional droguri, procent care la adulţi ajunge la 6,7%.
-
Experienţa consumului de droguri (aţi încercat măcar odată) apare la 14,3% dintre respondenţi;
-
Fidelitatea cuplurilor maritale scade după trei ani de relaţie stabilă
No comments so far.
Be first to leave comment below.